Decoupage, repesztés és ami még vele jár

Sziasztok!

Múltkor lényegében kimerítettem a süthető gyurmás infók tarsolyát, így most már rátérhetek, egy számomra aktuálisabb és izgalmasabb témára! :)
Ez pedig nem más mint a decoupage, repesztés, antikolás, stb. Mindegyikről részletesen fogok majd írni, hiszen ebből is több fajtát, márkát találhattok, de egyenlőre egy "állatorvosi" dobozon szeretnék egy kis ízelítőt adni nektek. :) (A fenti technikákhoz minden esetben Pentart termékeket használok.)
Egyenlőre az alapoknál kezdve a decoupage ragasztó&lakkról, és magáról a technikáról írnék.

Mi is az a decoup...dekup...micsoda??

A decoupage (ejtsd:dekupázs :D) technika, más néven szalvéta technika szalvéta, rizspapír felvitelét teszi lehetővé fa, üveg, papír, stb felületre. Ezáltal dobozokat, tányérokat, egyedi naplót készíthetünk. Később kiegészíthetjük még sok-sok más technikával, hogy tényleg különleges darabokat készíthessünk, de már ezzel is egész jó dolgok születhetnek :)Íme, maga a ragasztó, ami lakk is egyben. Ennek azért van jelentősége, mert így nem csak megtapad a szalvéta a felületen, de a munka végén ugyanezzel az anyaggal lefixálhatjuk és vízhatlanná is tehetjük a kész alkotást :) Ahogy a képen is látszik, több kiszerelésben is kapható. A kicsi 300Ft, a közepes 500Ft, a nagy pedig 700Ft körül mozog, boltja válogatja. Kapható selyemfényű, de glitteres és még más milyen is, ennek a megszáradás után van minimális jelentősége. A selyemfényű véleményem szerint tökéletes, átlátszóra szárad ami jó jön hogy nem akarjuk hogy látszódjanak az ecsetvonások. :) Elöljáróban ennyit, most egy kicsit magáról a használatáról!

Ha már meg van a ragasztód, kiválasztottad a szalvétát, megvetted a díszíteni kívánt dobozt/tányért, stb, és már azt is eldöntötted hova szeretnéd felrakni, akkor....még ne kezdj hozzá kell egy jó ecset!
Ha lehet ne a klasszikus szőrös ecsettel, hanem az ehhez hasonló műanyag szálassal dolgozz, ez jobban tisztítható. Nem kell nagy beruházásra gondolni, 190Ft, ott ahol én veszem. Érdemes egy olyasmi méretet választani, mint ezen a képen a 16-os. :) Na szóval most már tényleg minden meg van. Kezdjünk neki!
1. Vá


gjuk ki az alkalmazni kívánt részt a szalvétából, vagy akár az egészet is használhatjuk.
2. A szalvéta három rétegből áll, a munkához nekünk csak a legfelső, mintásra van szükség. Ez néha könnyen lejön, néha nagyon nem, szalvétája válogatja.
3. Ha kisebb darabról van szó, elég ha a díszíteni kívánt részre tesszük, és egyenes ecsetvonásokkal rásimítjuk a szalvétát a felületre. A ragasztót egyenletesen oszlassuk el, ne áztassuk, de ne is spóroljunk vele! Vigyázzunk, mert egyes szalvéták könnyen lyukadhatnak, ha túl erősen húzzuk az ecsetet vagy ha már annyira el van ázva a szalvéta.
Ha nagyobb darabról van szó, vagy épp nem akarjuk hogy elmozduljon, kenjünk a felületre egy kicsit, hogy beletapadjon a szalvéta, majd ugyanúgy simítsuk rá a szalvétát a felületre.
4. Ha megszáradt a ragasztó, (tehát már nem fehér hanem átlátszó) akkor most az egész szalvétát átkenhetjük még egyszer/ jól, lényegében ez a lakként alkalmazása az anyagnak. Ez a vízállósága és a masszívitás miatt fontos. A ragasztó viszonylag hamar szárad, kb 10 perc, de a türelmetlenebbek csalhatnak hajszárítóval ;) .
5. Ezek után jöhet a festék (ha tányérról van szó), vagy a végső lakkozás (ezt már nem a decoupage ragasztó lakkal kell végezni, kaphatóak különböző lakkok). És ne felejtsétek el kimosni az ecsetet!

Végezetül néhány decoupage-zsal elkészített alkotásom, igyekeztem olyanokat válogatni amelyeknél más technikát nem alkalmaztam. :)


Csak szalvéta és némi akril festék díszíti ez az aranyos kis táskát.
Kicsit modernebb tányér, szintén csak szalvéta és festék felhasználásával.
Kicsit elvont tányér, a tengeri állatkáknál meghagytam az üveget, nem festettem ki őket.
Egy szerényebb tányér :)


Kb ennyit érdemes tudni a szalvéta technikáról. Ha van kérdésetek, azt kommentben feltehetitek. 
~Bogideas

Sziasztok!

Most hogy őszi szünet  volt, belehúztam rendesen. Nem csak az alkotásba (majd hozok képeket), de a blogolásba is. Az a tervem, hogy ezzel most egy ideig el lesztek látva :)

A decoupage-zsal karöltve jár (legalábbis nálunk biztosan) a repesztés. Eme technika lényege, hogy a repesztőlakkal bevont felület, a ráfestett MATT akrilfestéket megrepeszti, ezzel régies, ó hatást elérve. :) Izgalmasan hangzik, ugye?

A repesztőlakk:
A repesztőlakk számos alfajjal büszkélkedhet, alapból két felé különül el: egyfázisú és kétfázisú. Fajtánként találhatunk 20, 25, 50 és 100ml-is kiszereléseket. A pontos felhasználás mindegyiken rajta van, én csak nagyjából szeretném ismertetni.

Ezt nagyobb repedések elérésére használjuk. Ha kezdő vagy, azt tanácsolom ezzel kezdj, ez a legegyszerűbb. 
Alkalmazása függ, hogy mire használod:
- Ha dobozt szeretnél repeszteni, akkor először fesd le a dobozt valamilyen színnel,ez fog látszódni a repedésekben. Mehet rá a repesztőlakk, majd ha megszáradt (fontos, hogy megszáradjon, mert különben nem repedések hanem lyukak lesznek, erről majd teszek képet!) jöhet rá a MATT akrilfesték, amit a lakk szinte azonnal megrepeszt. Nagyon fontos hogy matt legyen, mert a fényes és metál akrilfestéket nem repeszti meg a lakk. A festék felvitelekor vigyázzunk, hogy ahol már megrepesztette a lakk a festéket, ott ne kenjünk rá megint festéket, mert akkor ott eltüntetjük a repedést, hiszen a festék ott már nem fog még egyszer megrepedni! A festék száradása után tetszés szerinte mehet rá szalvéta, lakk.
Tehát: festék, repesztőlakk, matt festék, szalvéta, lakk

Repesztés dobozon: antik réz alul, repesztő majd menta színű akrilfesték.

Ugyanez a technika egy picurka üvegen.


tányér esetében kicsit más a helyzet, hiszen ott a "fonákára'" dolgozol. Ott első a szalvéta, majd a repesztő lakk. Ezután a festék, után pedig (ami a doboz esetében az első volt) egy lezáró, METÁL festék, hiszen a tányér elülső oldalán ez látszik majd a repedésekben. Ennek azért kell metálnak lenni, mert ezt repeszti meg legkevésbé a repesztőlakk. (A doboz esetében azért nem muszáj metálnak lennie, mert ott a festékre kerül a lakk, nem pedig fordítva.)
Tehát: szalvéta, repesztőlakk, matt festék, akrilfesték, lakk
Ez így kicsit bonyolultnak tűnhet, ezért mellékelek képet (sajátok):
Első repesztésem. Jól látszik, hogy a kék matt festék repedéseiben metál arany van.

Ha a repesztett festék mögött nincsen szín.

És ilyen foltok lesznek repedések helyett, ha türelmetlen vagy, ahogy én is voltam....de a végeredmény különleges lett. :)
Megjegyzés: 
 • érdemes a szalvéták hátulját valamilyen természetesebb színnel, pl.: púder, vaj, fehér akrilfestékkel átkenni, mert különben a szalvéta úgy bele fog olvadni a háttérbe, mint ahogy a kisfiús tányéron is látszik...belőle is egy nagyon emberi hupikék törpike lett :)
 • a repedések iránya az ecsetvonások irányától függ
Kétfázisú repesztő lakkok:


Ez annyiban más az előzőnél, hogy itt nem a festéket repeszti meg, hanem a második réteg az elsőt. Ezáltal elég egy színt felvinni a dobozra, bútorra (ez tányéroknál nem használható) először az első, majd a második réteget. Szinte mindegyiknél ugyanez az eljárás. Ezután ki emelhetjük a repedéseket. Hogy mivel, azt lentebb megtalálhatod.

Finomvonalas repesztőlakk:

Ugyanaz az eljárás, más eredmény: porcelán hatású repedéseket kapunk. 

Random repesztőlakk:
Mikro repesztőlakk:
Opálos repesztőlakk:

Száradás után opálos, üvegen homokfúvott-üveghatást eredményez.

Repedések kiemeléséhez:

Antikoló paszta
Az antikoló pasztát a repedésekben kell el kenni, így lesznek láthatóak. Több színben is kapható. Ez egy sűrű anyag ellentétben a....
.... folyékony patinával, ami folyékony, bár gyakorlati alkalmazása ugyanaz. Fontos különbség a száradási idejük között van. A patina nagyon lassan szárad, így lehet kenni, törölni, míg a paszta szinte azonnal megköt.
...folyékony patina
Megjegyzés: az egy- vagy kétfázisú repesztőlakknál lehet bármilyen lakkot használni (matt, fényes...) de a finomvonalas, mikró, random, és opálosnál, főleg hogy ott patinát vagy pasztát is használunk, oldószeres fényes lakkal érdemes lakkozni.

Nagyjából ennyit tartottam fontosnak a repesztőlakkokról. Remélem hasznos és érthető volt a leírás! Részletek a lakkok csomagolásán és a http://pentacolor.hu/ oldalon találhattok! Bármi kérdésetek van, kommentben tegyétek fel! :) 
További hasznos pentart termékleírásokkal jelenkezem majd, addig is böngésszétek át a linkeket az oldalon! :)
~Bogideas

5 megjegyzés:

 1. Köszönöm a hasznos tanácsokat! Nagyon tetszik az oldal, örülök,hogy rátaláltam!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy segíthettem! Köszönöm! :)

   Törlés
 2. Igényes oldal, érthető és pontos magyarázatok! Köszönöm a segítséget��
  Csaba

  VálaszTörlés
 3. Ha egy repesztett felületű kész dobozra szeretnék kinyomtatott képet ragasztani decupage ragasztóval, azt lehet-e még utána valahogy megrepeszteni?

  VálaszTörlés
 4. hello tetszik a pontos magyarázat nekem még száradási idökkel van néha gondom...aztán hol reped hol nem:-)

  VálaszTörlés