2014. november 10., hétfő

Repesztés

Sziasztok!

Most hogy őszi szünet  volt, belehúztam rendesen. Nem csak az alkotásba (majd hozok képeket), de a blogolásba is. Az a tervem, hogy ezzel most egy ideig el lesztek látva :)

A decoupage-zsal karöltve jár (legalábbis nálunk biztosan) a repesztés. Eme technika lényege, hogy a repesztőlakkal bevont felület, a ráfestett MATT akrilfestéket megrepeszti, ezzel régies, ó hatást elérve. :) Izgalmasan hangzik, ugye?

A repesztőlakk:
A repesztőlakk számos alfajjal büszkélkedhet, alapból két felé különül el: egyfázisú és kétfázisú. Fajtánként találhatunk 20, 25, 50 és 100ml-is kiszereléseket. A pontos felhasználás mindegyiken rajta van, én csak nagyjából szeretném ismertetni.

Ezt nagyobb repedések elérésére használjuk. Ha kezdő vagy, azt tanácsolom ezzel kezdj, ez a legegyszerűbb. 
Alkalmazása függ, hogy mire használod:
- Ha dobozt szeretnél repeszteni, akkor először fesd le a dobozt valamilyen színnel,ez fog látszódni a repedésekben. Mehet rá a repesztőlakk, majd ha megszáradt (fontos, hogy megszáradjon, mert különben nem repedések hanem lyukak lesznek, erről majd teszek képet!) jöhet rá a MATT akrilfesték, amit a lakk szinte azonnal megrepeszt. Nagyon fontos hogy matt legyen, mert a fényes és metál akrilfestéket nem repeszti meg a lakk. A festék felvitelekor vigyázzunk, hogy ahol már megrepesztette a lakk a festéket, ott ne kenjünk rá megint festéket, mert akkor ott eltüntetjük a repedést, hiszen a festék ott már nem fog még egyszer megrepedni! A festék száradása után tetszés szerinte mehet rá szalvéta, lakk.
Tehát: festék, repesztőlakk, matt festék, szalvéta, lakk

Repesztés dobozon: antik réz alul, repesztő majd menta színű akrilfesték.

Ugyanez a technika egy picurka üvegen.


- tányér esetében kicsit más a helyzet, hiszen ott a "fonákára'" dolgozol. Ott első a szalvéta, majd a repesztő lakk. Ezután a festék, után pedig (ami a doboz esetében az első volt) egy lezáró, METÁL festék, hiszen a tányér elülső oldalán ez látszik majd a repedésekben. Ennek azért kell metálnak lenni, mert ezt repeszti meg legkevésbé a repesztőlakk. (A doboz esetében azért nem muszáj metálnak lennie, mert ott a festékre kerül a lakk, nem pedig fordítva.)
Tehát: szalvéta, repesztőlakk, matt festék, akrilfesték, lakk
Ez így kicsit bonyolultnak tűnhet, ezért mellékelek képet (sajátok):
Első repesztésem. Jól látszik, hogy a kék matt festék repedéseiben metál arany van.

Ha a repesztett festék mögött nincsen szín.

És ilyen foltok lesznek repedések helyett, ha türelmetlen vagy, ahogy én is voltam....de a végeredmény különleges lett. :)
Megjegyzés: 
  • érdemes a szalvéták hátulját valamilyen természetesebb színnel, pl.: púder, vaj, fehér akrilfestékkel átkenni, mert különben a szalvéta úgy bele fog olvadni a háttérbe, mint ahogy a kisfiús tányéron is látszik...belőle is egy nagyon emberi hupikék törpike lett :)
  • a repedések iránya az ecsetvonások irányától függ
Kétfázisú repesztő lakkok:


Ez annyiban más az előzőnél, hogy itt nem a festéket repeszti meg, hanem a második réteg az elsőt. Ezáltal elég egy színt felvinni a dobozra, bútorra (ez tányéroknál nem használható) először az első, majd a második réteget. Szinte mindegyiknél ugyanez az eljárás. Ezután ki emelhetjük a repedéseket. Hogy mivel, azt lentebb megtalálhatod.

Finomvonalas repesztőlakk:

Ugyanaz az eljárás, más eredmény: porcelán hatású repedéseket kapunk. 

Random repesztőlakk:
Mikro repesztőlakk:
Opálos repesztőlakk:

Száradás után opálos, üvegen homokfúvott-üveghatást eredményez.

Repedések kiemeléséhez:

Antikoló paszta
Az antikoló pasztát a repedésekben kell el kenni, így lesznek láthatóak. Több színben is kapható. Ez egy sűrű anyag ellentétben a....
.... folyékony patinával, ami folyékony, bár gyakorlati alkalmazása ugyanaz. Fontos különbség a száradási idejük között van. A patina nagyon lassan szárad, így lehet kenni, törölni, míg a paszta szinte azonnal megköt.
...folyékony patina
Megjegyzés: az egy- vagy kétfázisú repesztőlakknál lehet bármilyen lakkot használni (matt, fényes...) de a finomvonalas, mikró, random, és opálosnál, főleg hogy ott patinát vagy pasztát is használunk, oldószeres fényes lakkal érdemes lakkozni.

Nagyjából ennyit tartottam fontosnak a repesztőlakkokról. Remélem hasznos és érthető volt a leírás! Részletek a lakkok csomagolásán és a http://pentacolor.hu/ oldalon találhattok! Bármi kérdésetek van, kommentben tegyétek fel! :) 
További hasznos pentart termékleírásokkal jelenkezem majd, addig is böngésszétek át a linkeket az oldalon! :)
~Bogideas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése