2014. október 26., vasárnap

Ismerkedés a decoupage-zsal

Sziasztok!

Múltkor lényegében kimerítettem a süthető gyurmás infók tarsolyát, így most már rátérhetek, egy számomra aktuálisabb és izgalmasabb témára! :)
Ez pedig nem más mint a decoupage, repesztés, antikolás, stb. Mindegyikről részletesen fogok majd írni, hiszen ebből is több fajtát, márkát találhattok, de egyenlőre egy "állatorvosi" dobozon szeretnék egy kis ízelítőt adni nektek. :) (A fenti technikákhoz minden esetben Pentart termékeket használok.)
Egyenlőre az alapoknál kezdve a decoupage ragasztó&lakkról, és magáról a technikáról írnék.

Mi is az a decoup...dekup...micsoda??

A decoupage (ejtsd:dekupázs :D) technika, más néven szalvéta technika szalvéta, rizspapír felvitelét teszi lehetővé fa, üveg, papír, stb felületre. Ezáltal dobozokat, tányérokat, egyedi naplót készíthetünk. Később kiegészíthetjük még sok-sok más technikával, hogy tényleg különleges darabokat készíthessünk, de már ezzel is egész jó dolgok születhetnek :)



Íme, maga a ragasztó, ami lakk is egyben. Ennek azért van jelentősége, mert így nem csak megtapad a szalvéta a felületen, de a munka végén ugyanezzel az anyaggal lefixálhatjuk és vízhatlanná is tehetjük a kész alkotást :) Ahogy a képen is látszik, több kiszerelésben is kapható. A kicsi 300Ft, a közepes 500Ft, a nagy pedig 700Ft körül mozog, boltja válogatja. Kapható selyemfényű, de glitteres és még más milyen is, ennek a megszáradás után van minimális jelentősége. A selyemfényű véleményem szerint tökéletes, átlátszóra szárad ami jó jön hogy nem akarjuk hogy látszódjanak az ecsetvonások. :) Elöljáróban ennyit, most egy kicsit magáról a használatáról!

Ha már meg van a ragasztód, kiválasztottad a szalvétát, megvetted a díszíteni kívánt dobozt/tányért, stb, és már azt is eldöntötted hova szeretnéd felrakni, akkor....még ne kezdj hozzá kell egy jó ecset!
Ha lehet ne a klasszikus szőrös ecsettel, hanem az ehhez hasonló műanyag szálassal dolgozz, ez jobban tisztítható. Nem kell nagy beruházásra gondolni, 190Ft, ott ahol én veszem. Érdemes egy olyasmi méretet választani, mint ezen a képen a 16-os. :) Na szóval most már tényleg minden meg van. Kezdjünk neki!
1. Vágjuk ki az alkalmazni kívánt részt a szalvétából, vagy akár az egészet is használhatjuk.
2. A szalvéta három rétegből áll, a munkához nekünk csak a legfelső, mintásra van szükség. Ez néha könnyen lejön, néha nagyon nem, szalvétája válogatja.
3. Ha kisebb darabról van szó, elég ha a díszíteni kívánt részre tesszük, és egyenes ecsetvonásokkal rásimítjuk a szalvétát a felületre. A ragasztót egyenletesen oszlassuk el, ne áztassuk, de ne is spóroljunk vele! Vigyázzunk, mert egyes szalvéták könnyen lyukadhatnak, ha túl erősen húzzuk az ecsetet vagy ha már annyira el van ázva a szalvéta.
Ha nagyobb darabról van szó, vagy épp nem akarjuk hogy elmozduljon, kenjünk a felületre egy kicsit, hogy beletapadjon a szalvéta, majd ugyanúgy simítsuk rá a szalvétát a felületre.
4. Ha megszáradt a ragasztó, (tehát már nem fehér hanem átlátszó) akkor most az egész szalvétát átkenhetjük még egyszer/ jól, lényegében ez a lakként alkalmazása az anyagnak. Ez a vízállósága és a masszívitás miatt fontos. A ragasztó viszonylag hamar szárad, kb 10 perc, de a türelmetlenebbek csalhatnak hajszárítóval ;) .
5. Ezek után jöhet a festék (ha tányérról van szó), vagy a végső lakkozás (ezt már nem a decoupage ragasztó lakkal kell végezni, kaphatóak különböző lakkok). És ne felejtsétek el kimosni az ecsetet!

Végezetül néhány decoupage-zsal elkészített alkotásom, igyekeztem olyanokat válogatni amelyeknél más technikát nem alkalmaztam. :)


Csak szalvéta és némi akril festék díszíti ez az aranyos kis táskát.




Kicsit modernebb tányér, szintén csak szalvéta és festék felhasználásával.
Kicsit elvont tányér, a tengeri állatkáknál meghagytam az üveget, nem festettem ki őket.
Egy szerényebb tányér :)


Kb ennyit érdemes tudni a szalvéta technikáról. Ha van kérdésetek, azt kommentben feltehetitek. 
~Bogideas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése