2014. október 12., vasárnap

Süthető gyurma - utópia II.

Sziasztok!

Még 24 óra sem telt el a blog létrehozása óta, de újabb bejegyzéssel jelentkezek.
Egyrészt szeretném "letudni" az uncsi részeket, és újdonságokkal meglepni titeket, pláne, hogy a hétvégén sok újdonság született. :) Ráadásul bele is ástam meg a Pentart világába, úgyhogy rá eszméltem, hogy nagyon sok minden tanulnivalóm van még a szakmában. Rengeteg új dolgot írtam a bevásárlólistámra, és alig várom, hogy ezek egy részét megvegyem, vagy szülinapra, karácsonyra megkérjem/kapjam. Annyira izgatott lettem, amilyen már rég nem voltam, sajnos ha nem viszel bele egy kis változatosságot, és mindig ugyanazokkal az anyagokkal szinte már lépésszerűen ugyanazt csinálod, ráadásul kényszerből, nem is kedvedre, az megölheti az egészet :(. Na hát majdnem én is így jártam, de most rengeteg terv van a fejemben, csak ehhez még be kell vásárolnom. :) Na de szaporítom tovább a szót, itt a második rész :)

A már említett fimo.com oldalon találtam rá a különböző kiegészítőkre, amelyek nagyszerűen segítik a gyurmázást. Ezek közül ma hármat osztok meg veletek, későőb majd a többire is sor kerül.

Nyújtó rúd:

Ez egy kb. 20 cm-es rúd, amivel nagyszerűen lehet nyújtani. Anyaga műanyag, ezért nem tapad rá a gyurma. Hobbyművészben kapható, ára 2-3ezer Ft körül mozog. Ha valaki nagyon elszánt, és még pénze is van megéri. Én nem tartóztam az előbbiek közé :/

Nyújtó gép:

Ezzel a géppel csak beteszed gyurmát, megforgatod a kart és már is ki van nyújtva! Még kényelmesebb megoldás, ennek viszont az ára már elég borsós (10.000Ft körül). Nem pont FIMO márkájút, de már láttam boltokban. (Akinek esetleg van otthon tésztanyújtó gépe, az is tökéletesen megfelel ;) )

Fimo liquid:


Ezzel a
 folyékony gyurmával tejszínhabot, öntet készíthetsz, csak színezd meg egy kis gyurmával vagy porkrétával! A kinyomtatott mintákat is nyugodtan rá teheted a gyurmára, csak kend Fimo liquid-del! Színezés nélkül a folyadék átlátszó!Fimo gyurmavágó penge:


A csomag három darab pengét tartalmaz: egy simát, egy hullámosat, és egy hajlíthatót. Ezekkel hullámosan, ívesen is tudunk vágni. Ára: 2295 Ft.

Fimo formázó eszközök:


A tartó négy műanyag modellező eszközt tartalmaz mellyel vonalkázhatunk, lapíthatunk stb. Árát sajnos nem tudom, mert a Hobbyművészben nem kapható.

Fimo mixing template:

Különböző színek keveréséhez.  Árát nem tudom.

Fimo csiszoló papír:

Aki már próbálta alakítani a kisült gyurmák felszínét az tudja, hogy nem könnyű, sőt. Ezért van a Fimo által gyártott csiszoló vászon, ami három erősségben kapható. Hasznos lehet! Árat is sem tudok, de a külföldi adatokból következtetve, olyan 2-3 ezer forint lehet.


Fimo Magic gyöngykészítő:


Talán kicsit kilóg a sorból, de mindenképpen ötletes kis szerkezet.
A lényege, hogy egy kis gyurma gömböt beteszünk az egyik rekeszébe, és a kétfelet egymáson tolva, vagy egy teljesen szabályos gömböt, vagy egy ovális vagy egy kocka formát kapunk. Ezekből aztán igazán elegáns nyakláncokat lehet készíteni. Van egy "nagy testvére" ami 5 különböző átméröjű gömböt készít. 
Áraik: a "kicsié" 2950 Ft., a "nagyé" 4365 Ft. Ezen kivül kapható ún. gyöngytű is amellyel eldeformálás nélkül tudjuk kisütni a gyöngyöket. (Mennyiség 50 db.) Ára: 1950 Ft.

Fimo lakkok& leaf metal:


 A Fimo lakkjai fényesben  vagy selyemfényesben kaphatóak (a legfelső selyemfényű lakk a lentebb található metal leafhez való, a második, a gyurmához.) A képen látható kiszerelések 35 ml-ek, de a sima fényes (nem selyemfényű) lakk kapható 10 ml-ben is.
A 35 ml-esek 1200 Ft-ba, a 10 ml-s 825 Ft-ba kerül, tehát a 35-ös jobban megéri.  Ha jól értelmezem ebben a csomagban 7db egy fajta fémszínű papírok találhatóak, amelyek a gyurmára nyomkodva arany, ezüst stb. színűre festik a gyurmát. Kisütés után pedig le kell lakozni (a selyemfényűvel) az így elkészült tárgyat. Ára: a külföldiekből következtetve 2500 Ft. körül, de a Hobbyművészben nem kapható!

Metál porok:


Ezekben a 10g- os üvegekben arany ,ezüst és bronz porok találhatóak, amelyeket sütés előtt kell felvinni a gyurmára, majd sütés után le kell lakkozni, így gyönyörű dolgok születnek. Ára: 1200 Ft.

Fimo öntőformák:

A képen látható formákkal angyalkákat készíthetünk, de van még rengeteg fajta: téli figurák, farmon és tengerben élő állatok, macik, kagylók, őszit termések, gyümölcsök, karácsonyfa díszek, rózsák, horoszkóp, szívek (kedvencem) és egyéb figurák. (Ezeket lásd a Fimo honlapján.)
Használata egyszerű csak egy darab gyurmát kell a formába helyezni és belenyomkodni, hogy felvegye a formát. (Ajánlom hogy a formát picit lisztezzétek be, hogy ne ragadjon bele.)
Ára: 1725 Ft.


Fimo minta nyomók:


Ez a két szilikon lapot tartalmazó csomag csodás mintákat varázsol a gyurmákra. Több párosításban is kapható:
barokk és art noeveau (?), oriental (keleti) és meadow (rét), krokodilbőr és bőr, kotta és írás, fa és kötött (pulcsi), valamint a csipke és 10 különböző minta. Én ez utóbbival rendelkezem. (Képek lásd Fimo.com) Nagyon hasznos sok szép mintát lehet vele csinálni, de lisztet ajánlatos használni, mert beleragad. (Van aki vízzel csinálja, de nekem úgy elázott a gyurmám.)
Ára: kb. 1900 Ft.

Ennyi lenne a süthető gyurmával kapcsolatos kiegészítők ismertetése, remélem nem volt nagyon unalmas, és párat esetleg beszereztek. :)
Szeretném hangsúlyozni, hogy a fenti termékek sok esetben helyettesíthetők otthoni eszközökkel (pl csiszolóvászon), vagy külföldi oldalakról olcsón vásárolt holmikkal. Előnyt azért jelenthetnek az eredeitermékek, mert ezek minősége garantált, és kifejezetten gyurmákhoz vannak, így biztos nem mondanak csődöt (csak ennek ára van). Szóval ki-ki döntse el, hogy áldoz-e rá, avagy sem, igyekeztem objektív maradni, és pozitívumokat és negatívumokat egyaránt felsorolni.


Jó szórakozást!

~Bogideas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése